ung pojke poserar i kostym med vit hatt med svenska flaggan

Tips på vad du kan ge i studentpresent

När studentsäsongen närmar sig är det många som undrar hur mycket det är vanligt att ge bort i present till den som tar examen. Även om det inte finns något definitivt svar på frågan, kan vi hjälpa dig en liten bit på vägen.

Vad ger man till sina egna barn?

Om du själv har en student i ditt hus kan det vara svårt att veta hur mycket du ska ge. Det varierar från familj till familj, men det är inte ovanligt att man bidrar med kläder/kostymer, pengar till en första lägenhet, dator, kamera eller bidrag till moped eller bil.

Hur mycket ger man till barnbarn?

Mor- och farföräldrar är ofta extra generösa med sina barnbarn. Om du känner för att skämma bort ditt barnbarn så är det okej. Ändå är det viktigt att komma ihåg att prislappen på gåvan inte är det viktigaste denna dag. Studenten handlar trots allt i första hand om att skapa en trevlig dag för just studenten.

Om familjen är liten och det är långt mellan student-firanden i släkten kanske du vill lägga in lite mer än om det är många studenter i rad. Ett tips är att ge ett arv – gärna tillsammans med en summa pengar. Hitta ett gammalt smycke, silverbestick eller något annat fint som tillhör familjen, och som dessutom kanske kan komma till nytta när studenten lämnar boet. 

Vad sägs om att slå in en present tillsammans med ett presentkort? Dubbel lycka! 

silver presentask med blå rosett på turkos bakgrund

Hur mycket ger man till sitt gudbarn? 

Tänk på relationen du har med ditt gudbarn. Man ger oftast större gåvor till nära familj än till unga som man har mindre kontakt med. - Detsamma gäller gudbarn. I vissa familjer finns det en nära relation mellan gudförälder och gudbarn, medan i andra familjer är det inte så. 

Faddrar har ofta en vägledande roll gentemot sitt fadderbarn – åtminstone i teorin. En bra presentidé kan vara något som hjälper studenten vidare i livet. Hjälp till handpenning för en lägenhet eller en handbok i privatekonomi är bra tips. Du kan också ge en upplevelse – till exempel biljetter till ett sportevenemang eller en konsert som ni kan uppleva tillsammans.

Gåvan kan också kombineras med ett presentkort, så att den nyexaminerade också kan köpa något han eller hon vill ha just nu!

Hur mycket ger man i studentpresent till grannen? 

Om du har en nära relation till grannarna kan du fråga dem om vad studenten önskar sig. Kanske sparar hon/han till något dyrt, som en cykel eller ny dator? Ett presentkort är välkommet, och blir ett fint bidrag till vad studenten önskar sig! Det är ett enkelt alternativ till pengar, och kan öronmärkas för en speciell sak som man vet att ungdomarna vill ha. Välj den mängd du själv känner dig mest bekväm med.

Presenttips för övrig familj och vänner

Är du faster, farbror eller vän till den examinerade är det trevligt att ge antingen en liten sak och/eller en summa pengar – gärna i form av ett presentkort. Ge gärna något som håller länge och har nytta för studentens framtid. Exempel kan vara smycken, reseutrustning, en plånbok, en spännande kurs eller nyttiga saker som de unga får användning av i sin första lägenhet.

två smartphones med dittpresentkort

Ge presentkort istället för pengar 

Ett presentkort är den perfekta presenten. Då kan pengarna till något ordentligt samtidigt som studenten har en stor valfrihet i vad det ska vara. Perfekt för ungdomar som vill ha kamera, dator, cykel eller andra lite dyrare saker.

Köp presentkort här!