rosa presentask med ditt presentkort, läppglans och parfym

Presenttips till dig som ska på konfirmation

När konfirmationssäsongen närmar sig är det många som undrar hur mycket det är vanligt att ge i present till konfirmanden. Även om det inte finns något rätt svar på frågan, vill vi hjälpa dig lite på traven.

Vad ger man i present till sina egna barn?

Om du själv har en konfirmand därhemma kan det vara svårt att veta hur mycket du ska ge. Det varierat stort från familj till familj, men det är inte ovanligt att bidra med kostym/klänning, pengar till bosparande, dator, kamera eller bidrag till en moped eller bil.

Hur mycket ger man i present till barnbarn?

Far- och morföräldrar är ofta extra generösa mot sina barnbarn. Om du vill skämma bort ditt barnbarn kan du göra det. Det är dock viktigt att komma ihåg att presentbeloppet inte är det viktigaste denna dag. Konfirmationen handlar ju främst om att skapa en bra dag för konfirmanden.

Om familjen är liten och det är långt mellan festligheterna kanske man vill spendera lite mer än om konfirmationerna kommer på löpande band. Ett tips är att ge arvegods – gärna tillsammans med ett pengabelopp. Ta fram ett gammalt smycke, silverbestick eller något annat fint som tillhör familjen.

Vad sägs om att slå in en present tillsammans med ett presentkort? Dubbel lycka!

leende flicka med orange tröja som håller en orange presentförpackning

Hur mycket ger man i present till gudbarn?

Tänk på relationen till gudbarnet. Man ger normalt större presenter till nära familj än till ungdomar man har mindre kontakt med. Det är likadant med gudbarn. I vissa familjer har gudfader/gudmor och gudbarn en nära relation, medan andra inte har en lika nära relation.

Gudfar/gudmor har ofta en vägledande roll för sitt gudbarn – åtminstone i teorin. Ett bra presenttips kan vara något som hjälper konfirmanden vidare i livet. Bidrag till bosparande eller en lärobok i personlig ekonomi är bra tips. Du kan också ge bort en upplevelse, till exempel biljetter till ett idrottsevenemang eller en konsert som ni kan uppleva tillsammans.

Presenten kan gärna kombineras med ett presentkort, så att ungdomen även kan köpa något hon eller han vill ha just nu!

Hur mycket ger man i konfirmationspresent till grannar?

Om du har en nära relation till grannarna kan du fråga dem vad konfirmanden önskar sig. Kanske sparar hon eller han till något dyrt, som en cykel eller en ny dator? Ett presentkort är välkommet och blir ett fint bidrag till det konfirmanden vill ha! Det är ett enkelt alternativ till pengar och kan gott öronmärkas till en speciell sak som du vet att ungdomen önskar sig. Välj det belopp som du känner dig mest bekväm med.

Presenttips till övriga familjemedlemmar och vänner

Om du är moster/faster, morbror/farbror eller vän till konfirmanden är det trevligt att ge antingen en liten sak och/eller ett penningbelopp – gärna i form av presentkort. Ge gärna något som håller länge och är av nytta. Exempel på detta kan vara smycken, campingutrustning, plånbok, en spännande kurs eller ett bruksföremål som ungdomen kan ha nytta av i en enrummare.

Ett kuvert med en lapp, dittpresentkort och lavendelblommor på.

Ge bort presentkort istället för pengar

Ett presentkort är den perfekta presenten. Då undviker du att konfirmanden använder kontanterna på impulsköp i skolans varuautomat. Istället går pengarna till något ordentligt, samtidigt som konfirmanden har stor valfrihet i vad det ska vara. Perfekt för ungdomar som önskar sig en kamera, dator eller cykel, vandringsutrustning eller andra lite dyrare saker.

För att göra presentkortet personligt kan du ladda upp en bild av konfirmanden och använda den på kortet. Avsluta med en personlig hälsning och presenten är klar!

Köp presentkort här.